27 februari 2008

Maskar i burken

Ett snabbt inlägg från jobbet. Maskar av den värsta sorten har invaderat min dator där hemma. Vet inte vad de gör, men stökar och bökar och är omöjliga att förgöra, det är de! Min älskade data-expert har i två dygn försökt rensa min dator från detta sattyg.

Förhoppningsvis har han lyckats få bort allt lagom tills jag kommer hem. Ikväll drar vi nämligen till fjälls och min plan var att ha en fungerande dator på resan - som tidsfördriv. Eventuellt kan jag roa er genom ständiga uppdateringar på vad resan mellan Stockholm och Kungsberget har att erbjuda.

22 februari 2008

Den döva boxern - en sann historia

För fyra och ett halvt år sedan blev vi med hund. Efter långt och noga övervägande kom vi fram till att det var en boxer vi skulle ha. Många turer och tårar senare (har man inte haft en boxer är det inte lätt att bli godkänd av uppfödarna - trots att man har hundvana från andra raser). Slutligen hamnade vi hos en fantastisk uppfödare där vi slutligen fick ett ok, Sensatos.

Av en kull på nio valpar blev vi tilldelade en liten tik som var det mest underbara jag någonsin skådat. Väntan kändes som en evighet från första mötet tills vi fick åka och hämta henne.

Redan från första början anade vi ugglor eftersom vi tyckte att det var väldigt svårt att fånga hennes uppmärksamhet. Å andra sidan hade vi hört att boxrar inte alltid vill lyssna. Därför slog vi ifrån oss problemet. Jag var mammaledig hennes första sju månader och hon var därför mycket sällan ensam. Vi gick på valpkurser, som märkligt nog gick alla tiders. Hon visade stor vilja och samarbetsförmåga. Men, vid dessa tillfällen var hon alltid kopplad. När vi försökte träna "hemma" när hon var lös, var det helt hopplöst.
När hon var upp emot ett år var vi nästan säkra på att hörseln spökade. Vi pratade med uppfödaren flera gånger och hon på sitt håll pratade med boxerproffs och övriga valpköpare. Ingen förstod någonting. Det är inte helt ovanligt vita boxrar har problem med hörseln, däremot verkade ingen någonsin hört talas om en döv, färgad boxer.

För mig var det inte viktigt att få "svart på vitt" att hon var döv, men min uppfödare ville gärna få det bekräftat. Alltså bokade jag tid på Strömsholms djursjukhus, vilket är det enda stället i Sverige som gör denna koll. Åtminstone vad jag vet. Väl där sövdes vår vovsing och blev kopplad till diverse maskiner. De skickade ljudsignaler tre gånger starkare än vad de gör vid en normal hörselkontroll, men helt utan någon reaktion i hjärnan.

Svaret blev att vår tjej med näst intill hundra procents säkerhet är helt döv och att det inte är någonting man kan göra. Troligen är det en medfödd defekt, men kan ha utvecklats under hennes första levnadstid.

Nu har vi turen att ha en hund som är helt orädd och inte visar några tendenser till att vara lynnig eller aggressiv. Eftersom vi bor som vi gör har vi också bra möjligheter att ha henne lös väldigt mycket. Hon sticker aldrig iväg från mig, men jag kan å andra sidan inte lita helt och hållet på det. Jag måste vara hennes öron när vi är ute och snabbt koppla henne om jag hör att någonting närmar sig. Men, bor man på landet med tystnaden så är det inga problem.

Och vissa gånger är man rent av tacksam för hennes handikapp. Nyår till exempel.

Andra bloggar om: , , , , intressant.se

Att visa hänsyn i trafiken...

Följande scenario utspelade sig i morse:

Två filer ska bli en, vänster fil går ihop med höger. Vi ligger i vänster fil och ska således byta. Till höger, snett bakom ligger en bil, med ett koppel av bilar bakom sig. Framför - helt fritt. Vi gasar till för att glida in framför kön av bilar och vad gör sattyget brevid/snett bakom? Gasar till och täpper igen luckan. Vi får bromsa till och smita in bakom honom. Min sambo vid ratten blir, med all rätt, sur och tutar. Det som sedan händer är det mest sinnesrubbade, surkarten i bilen framför oss tvärnitar (trots att det är helt fritt framför) vilket leder till att vi dundrar in i honom. Bong!

Han riskerade alltså jordens seriekrock för att markera sin "rätt". Som tur var blev ingen skadad och bilarna bakom lyckades bromsa i tid. Han han har sedan mage att kliva fram till oss och med ett hånflin på läpparna fråga om VI har problem. Sabla galning!

Visst, rättsligt är vi skyldiga, men allvarligt talat, rent moraliskt får han bära hela skulden. Tycker jag. Hans bil klarade sig helt utan en skråma eftersom han hade dragkrok. Vår front ser ut som ett russin. Dock inga plåtskador, bara skärmen och skylten.

Jag har flera gånger hört att vi Stockholmare kör bra. Vi är bra på att visa hänsyn. Det är ofta snabba filbyten och svängar och som regel beter sig bilister schysst. Här är ett praktexempel på en bilförare ovan att köra i en storstad. Alltså - detta är bara min fördom och bygger inte på någon vetenskap.

Puh! Det var skönt att få det ur sig.

Andra bloggar om: , , , , intressant.se

20 februari 2008

Den som inga byxor har...

Min femåring sliter brallor så det är helt magiskt. Det har faktiskt hänt att nyinköpta byxor inte ens fått tumla runt i tvättmaskinen en enda gång innan det är hål eller revor på knäna. Resten av byxorna är fina - som nya. Knäna är som svarta hål.
Av den senaste inköpsrundan om fem par jeans (runt jul) finns endast två kvar. Nu ligger en order på hm.se på fem nya par. Förhoppningen är att det räcker till sommaren, sen blir det en herrans massa shorts att slita på.

Jag har inte sett något samband mellan prislappen på byxorna och kvaliteten. Därför blir det bara barnbyxor från billiga butiken. Så får man komplettera med tröjor och annat från skojjigare håll. Det är min strategi. En annan skulle kunna vara att lära sig hantera en symaskin och kanske laga ett eller annat par jeans.

Andra bloggar om: intressant.se

18 februari 2008

Eun skauning i hauset

Min son tror att han är skåning. Fattar inte var han har fått det ifrån. "Jaug äur fraun skauune", säger han. Intresset för den skånska dialekten kan komma från Doris och knäckebrorsorna (ni som har barn i Bolibompa-åldern vet vilka det är). Det är sjukt roligt. Om han inte berättade vilken dialekt det var, skulle jag inte ha en susning ;)
Det allra roligaste är att han sen förtydligar att han inte pratar skånska på riktigt - utan svenska.

17 februari 2008

Bland Stockholms takåsar

Vi har fått för oss att vi kanske vill bo i stan. Och idag var vi och tittade på ett par "objekt". Mest för att undersöka marknaden och se vad man får. Det var inte mycket... Ganska nedslående faktiskt. Mest intressant var en ej färdigställd råvind. Slutpris ej klart, men mest troligt för dyrt. Dessutom var den lite liten för oss.

Nåväl, när sommaren kommer och det är två minuters "skuttavstånd" till vår badstrand så kommer vi inte sörja att vi bor där vi bor.

Andra bloggar om: , intressant.se

16 februari 2008

Lars Hultkvist - forfarande en loooser

Det dök upp en kommentar nyligen i ett av mina inlägg från tidigare i år. Från Lars Hultkvist himself. Han ber om mina synpunkter på en replik han skrev i Nacka Värmdö Posten, NVP.

Lars, vad tusan vill du att jag ska säga? Du är fortfarande en sorglig människa.

Intresserad av att läsa? Kolla här nedan eller läs på nvp.se.

Replik på Åsa Löfvendahls inlägg den 22 januari.Den moderata kommunfullmäktigeledamoten Åsa Löfvendahl (NvP den 21/1) och jag torde vara överens om att alla som gifter sig inte skaffar barn och att många skaffar barn utan att vara gifta.

Men hon anser att det är ”beklämmande” då jag ”blandar in äktenskap och barnfödande” i diskussionen om könsneutrala äktenskap. Men är det inte just det som gör äktenskapet unikt jämfört med alla andra föreningar som två eller fler personer kan ingå? I äktenskapsbalken står ju klart och tydligt att ”makar...skall gemensamt vårda hem och barn i samråd för familjens bästa.”
Just kopplingen till barnafödandet gör ju att inte syskon, andra nära släktingar eller fler personer än två får gifta sig, hur varma känslor de än har för varandra.Trots det menar Åsa Löfvendahl att äktenskapet inte har med reproduktion att göra. Men hon bemöter inte den viktiga invändningen mot att enkönade par skall få gifta sig, nämligen att man då bryter kopplingen till barnafödande. Därmed gör man det på sikt möjligt för såväl syskon som fler än två personer att ingå äktenskap. Med vilka skäl skulle man kunna motsätta sig det?

Jag förstår ambitionen att verka för att så kallade HBT-personer skall vinna ökad respekt. Men varför måste detta ske genom att erövra de institutioner, föräldraskap genom adoption och äktenskap, som är karakteristiska för förhållanden mellan man och kvinna? Borde man inte kunna kräva respekt för sin livsform på dess egna meriter?

Många anser att könsneutrala äktenskap skulle ge enkönade pars kärlek ett särskilt erkännande, nästan som om man var man och kvinna och kunde föda barn. Men om alla får rätt att ingå äktenskap försvinner väl detta symbolvärde? Har man då inte i realiteten avskaffat äktenskapet (även om själva ordet finns kvar) utan att respekten för HBT-personer därmed ökat?
Den frågan borde inte bara Åsa Löfvendahl och hennes partiledare utan också en stor del av det övriga politiska ledarskapet ställa sig innan de i värsta fall rycker undan den grundsten i samhällsbyggandet som äktenskapet mellan man och kvinna utgör.

Lars Hultkvist
Nybliven kd-medlem, Nacka


Någon som blev frälst? Någon som tror att Lars förstår i vilket sekel han lever? Någon som tror att folkpartiet i Nacka har slutat jubla än över att Lars lämnat dem?

Andra bloggar om: intressant.se

Party utan gränser

Igår var jag på infyttningsfest hos inga mindre än Läkare Utan Gränser. Stora, rymliga lokaler på Gjörwellsgatan. Perfekt lokaliserat granne med Dagens Nyheter. Trots att jag endast kände en person i organisationen innan jag kom, så kändes det som jag var "tjena hej" med dem alla. Otroligt sociala och trevliga människor allihopa.
Party, party hela kvällen. Livebandet Lorenzo and the lamas stod för underhållningen, och det gjorde de jättebra. Vi som skulle förbi och säga hej och lämna en blomma bara. Vi var hemma klockan två.
Det märks med all tydlighet idag. Min svajjande hälsa hade mått bättre av en stillsam hemmakväll.

Andra bloggar om: , , , intressant.se

14 februari 2008

Innerlig kärlek är helt gratis

I skuggan hamnar rosa mobiltelefoner, resturangbesök med fiolmusik eller diamantringar när en kärleksförklaring av denna kaliber når en.
Trött och snorig rumlade jag in genom dörren och möttes av denna underbara hälsning från min tonåring.

Snörvel

Alla Annonsörers Dag

Någon som missat att det är Alla Hjärtans idag, den 14 februari? Nej, trodde inte det. Kanske beror det på tillfälliga butikshyllor fullproppade med rosa/röda kort eller små plyschiga nallebjörnar. Allt med fantasilösa, färdigtryckta kärleksbudskap. Allt för att din älskade ska känna sig speciell.

Dock verkar det ske en förändring när det gäller annonseringen inför Valentindagen. Nu vill alla vara med och plocka russin. Möjligtvis har detta fenomen kommit smygande under flera år, fast det sömniga ögat observerar det först nu. Annonser inför denna kärlekens dag har hittills handlat om guld och silver. Om chokladaskar och rosor. Restaurangbesök med löften om rödrutiga dukar och fiolmusik. Men från och med i år är det fritt fram att kärleksförklara vilken vara som helst. Alla vill ha en del av kakan.

Kärlek vid första ögonkastet
En helsida i Metro igår, dan före dan, för IPod. ”Välj din färg. Välj dina låtar. Välj dina videor och bilderna du älskar. Vi visar dig hur du gör en IPod nano personlig inför Alla Hjärtans Dag”.
Jo ja tackar jag. Rosa musikmaskiner. Står man och väljer mellan rosor eller inte rosor alternativt plyschnalle eller inte plyschnalle, blir det ett enormt dilemma när det plötsligt dyker upp även kryssningsresor, telefoner och dylikt bland alternativen. En annan prisklass helt enkelt. Rosen känns plötsligt ganska futtig.

Hela veckan har rosaskimrande, kärleksfulla budskap levererats. Inte bara via tidningar och butiker utan även ur tv:n. Sony Ericsson dundrar på med en ny, rosa mobiltelefon - ”För den som har en musikintresserad partner”. Visst, min partner är musikintresserad, men jag tror inte att rosa är hans färg.

Globen Shopping annonserade på en helsida i någon av Stockholms gratistidningar häromdagen. De har en frieritävling i sitt köpcentrum och priset är ett minnesvärt bröllop på Globens tak, inget för höjdrädda alltså. Enda dag för tävling är idag 14 februari. Vinnare blir den som åstadkommer det mest romantiska frieriet.

Med tanke på annonsernas utseende och färgval kan man fundera på om Alla Hjärtans Dag är en dag då mannen ska uppmärksamma sin kvinna. Känns väl en aning förlegat? Om Alla Hjärtans Dag ska bli Annonsörernas eller kommersens dag, och vi allt mer kommer att erbjudas produkter av mer ”manlig” karaktär, måste då dessa iklädas rosa skrud? Låt handeln blomstra denna dag. I alla möjliga färger. Kärleken måste inte vara rosa eller hjärtformad. Det sista är ett tips till alla annonsörer som insett potentialen med Alla Hjärtans Dag.

Andra bloggar om:
, , , , intressant.se

13 februari 2008

Grattis Meredith

Mitt tv-dilemma är nu löst. Det handlar alltså om valet mellan Lost och Grey´s Anatomy ikväll klockan 21.00.
Jag kollade med min tonåring och hennes självklara svar var; "Kan du inte välja så strunta i båda". Ja, vad svarar man då? Jag blev alldeles stum över hennes förnuftiga tanke. Det ska tilläggas att det är samma tonåring som kan ägna två helger i rad med att mangla Desperate Housewives i dvd:n dygnet runt.
Hur som helst så lutar det lite över mot Grey´s. Så om jag inte hinner ändra mig på två timmar (vilket inte är alls otänkbart) så är det femman som gäller ikväll.

Andra bloggar om: , intressant.se

Hej tomtegubbar

Det verkar som om julen inte riktigt vill lämna oss den här gången. Trots att det är en bra bit in i februari, sitter sonen och gnolar på julvisor. Fast, det märks att det är ett tag sedan han sjöng den sist;

Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara.
Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara.
En liten tid, vi leva här, med mycket möbler och stort besvär...

12 februari 2008

Ännu mer tv...

Har just drabbats av valångest. Imorgon är det säsongsstart för både Lost och Grey´s Anatomy. Jag som precis skrev att jag inte följer en massa tv-serier. Nu verkar det som jag är slaviskt beroende av alla möjliga långkörare.
Problemet är att dessa två favvo-serier går samtidigt på olika kanaler. Jag måste helt enkelt välja. Kan jag få lite hjälp här?

Andra bloggar om: , , intressant.se

Coupling och Californication sabbar mina läggtider

Jag tittar mycket på tv, men följer direkt inga serier. Jag är nog inte skapt för att hålla koll på var och när programmen går. Jag kan helt enkelt inte planera in sånt i mitt liv. Men, jag fastnar ibland för vissa program och då de förmodligen har en sändningstid som passar perfekt för mitt zappande har det blivit att jag "följer" dem. Ett exempel är Coupling. Visas på TV4+ ganska sent ibland på vardagarna (vet inte riktigt vilka dagar, men det är flera gånger i veckan). Helt sjukt roligt. Som en blandning av Friends och Ally McBeal ungefär.

Ett annat otroligt roligt program är CalifornicationTV4, även detta ganska sent, på torsdagar. Har ni missat detta så gör en mental notering.

Andra bloggar om: , , , , intressant.se

6 februari 2008

Viktjustering

Min älskade sambo har gått ner en hel del i vikt på sistone. Det sjuka är att i takt med hans viktminskning så ökar jag. Det är som om ett antal fettkilon har bestämt sig för att permanent bosätta sig på vår adress, men inte riktigt fattat beslut om exakt placering. Märkligt.

Upphittad tomte

Dagens observation - en tomte. Bortglömd vid röjningen av julen 2007. Vilket är åtminstone tre veckor sedan. Ooops!

Och där hänger han - tomterackarn - och flinar varje gång vi passerar från hallen. Han kommer att förpassas ner i lådan med övriga julprylar. Troligen kommer detta att ske innan påsk.

En illbatting till pöjk

Just nu är min lilla ängel mest ett monster. Två dagar i rad har han varit involverad i "incidenter" på dagis. Han vägrar göra som fröknarna säger, bara bråkar och sabbar. Det är inget kul. Igår hade det till och med blivit våldsamma inslag, om än inte av allvarlig karaktär (med allvarlig karaktär menar jag att ingen kom till skada). Illa nog eftersom jag vet att han har koll på vad man får och inte får göra. Våld av alla slag är fullkomligt no-no och det vet han.

Dylika problem har jag aldrig haft med min dotter, nu tonåring och med bekymmer av helt andra slag.

Han är i alla fall söt när han sover.

5 februari 2008

Fet-tisdag

USA kan ha sin supertisdag, vi har i alla fall vår fettisdag!

Fettisdagen (den feta tisdagen) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan: dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”. - Wikipedia

Ja, själv har jag smackat i mig tre i år... Jag åt min första redan ett par dagar in i januari. Det var chefen som bjöd. Idag har jag provat en halv semla från Vetekatten och en halv från Sergelbageriet. Av en slump hade vi flera sorter på jobbet och givetvis blev det semle-provsmakning. Båda var fantastiskt goda, det som lutade åt vinst för Vetekattens semla var att brödet är kryddat med kardemumma. Mums.

Happ, kommer hem och då har tonåringen varit iväg till lokala mataffären och köpt till familjen. Gullesnuttan. Det är klart man "offrar" sig.

Andra bloggar om: , , , , intressant.se

Förverkliga dina författardrömmar

Reklambyrån Ruth har tagit fram kampanjen "ordet är fritt" för bokförlaget Månpocket. Tanken är att vem som helst får skicka in ett eller flera kapitel som sedan presenteras på en kampanjsajt. Här kan sedan vanliga dödliga gå in och rösta på sin favorit. Maria Ernestam och Johan Theorin, till vardags journalister, har tagit fram en inledning till boken och gjort vissa karaktärsbeskrivningar. Kampanjen startar på måndag och boken ska vara klar i maj 2008 - utgivning i sommar (lagom till semestern...).

Kampanjen ”ordet är fritt” ska enligt Månpocket vara ”Sveriges största demokratiska bokprojekt”, skriver Resumé idag.

Det roliga är att jag under min tid på Berghs, i ett grupparbete, tog fram en exakt likadan kampanj för ett annat bokförlag, vi kan kalla det "Sjörövarförlaget". Fast, då var det ett rätt igenom skolprojekt och presenterades aldrig för förlaget. Känns kul i alla fall.

Se till att plocka fram dina gamla eller nya författardrömmar. Gå till Månpocket och läs mer om kampanjen och hur du går tillväga. Må bästa tävlande vinna!

Andra bloggar om: , , , , , , intressant.se

4 februari 2008

Åke Green - läskigaste människan på jorden

Jag sitter och tittar på Beckman, Ohlson och Can SVT. Gäst ikväll är bland annat Åke Green - pingstpastor. Temat är "Hatar Gud sex?". Åke Green är en av de läskigaste människorna på jorden. På allvar. Han anser på riktigt att homosexuella människor är cancersvulster i samhället.

Andra bloggar om: , , , intressant.se

Badhus, baciller och russinfingrar

Jag har gjort det igen. Inom loppet av två månader har jag nu varit på allmänt badhus två gånger. Denna gång lassade vi bilen och begav oss av mot Södertälje till äventyrbadet Sydpoolen. Visst var det ett äventyr. Tjohooo! Men, vad gör man inte för sina barn?

Det har nu gått över ett dygn och jag känner mig fortfarande äcklig. Det känns som om jag har ett lager av andras rester över mig. Håret är som risbuske och fingrarna fortfarande lite russinaktiga och svampiga. Blääää!

Inte ens ett avslut med bastu-dusch-bastu-dusch kändes renande. För övrigt, vad är det med barnfamiljer och bastubadande? Ständigt dessa mammor (vet ej hur det är bland killarna) med barn och deras små mellanmål som ska intagas i bastun. Igår klev en unge in med en chokladkaka i näven. Jag ifrågasatte detta men den lilla snorungen ignorerade mig fullständigt och fortsatte ränna fram och tillbaka mellan dusch och bastu med chokladkakan i högsta hugg. Mamman verkade inte på något sätt bekymrad och jag kan erkänna att jag var en hårsmån ifrån att trycka ner slaskmorsan i bastuaggregatet.

Det enda som var riktigt trevligt med utflykten var att hela familjen var med. Till och med tonåringen med pojkvän. Trots väckning före klockan nio en söndag. Det hör inte till vanligheterna. Och, de tyckte att det var kul. Och bara därför kan jag tänka mig att göra om det. Men, det kommer att dröja.

(Jag hade ingen kamera med mig, bilden är lånad från Sydpoolens hemsida. Pingvinen var alltså inte i vårt sällskap.)

Andra bloggar om: , , intressant.se