6 juli 2007

Onödigt omständigt

Min tonåring skrev i helgen teoriprov för ett förarbevis. Detta för att på egen hand få framföra ett fordon av modellen EU moped. Själva kursen bestod av två teoripass, en liten "uppkörning" och ett prov med 35 frågor. So far so good, men att sedan få komma igång att köra visade sig inte vara lika smidigt. När jag tog körkort för bil (vet inte om det har ändrats) fick man direkt efter avklarad uppkörning hoppa in i bilen och köra iväg. Detta så länge man hade med sig giltig identitetshandling.
Med förarbevis för EU moped är det annorlunda. Först ska provet skickas på rättning, svaret skickas med snigelpost efter fem dagar. En ansökan bifogas som ska skrivas under av den blivande föraren och skickas till Vägverket för godkännande. Om nu Vägverket inte har något att invända skickas ett inbetalningskort på 120 kronor avseende en administrativ avgift, ut och först när denna registrerats så kommer slutligen ett förarbevis hem och först då får man lagligen framföra sin moped. Och halva sommaren har gått...

Kraftigt onödig procedur tycker jag. Jag har några tips i all välmening till Vägverket. För det första, se till att rätta proven direkt på plats. Provet består av frågor med kryssvarsalternativ, så det borde nog gå att rätta med en enkel mall. De elever som klarar provet får ett provisoriskt förarbevis eller intyg med sig och dessutom ett inbetalningskort på den administrativa avgiften. Häpp!

Vet inte vad problemet är. Innan utbildningen genomförs kan man enkelt köra alla personnummer i något register för att bedöma lämpligheten. Eller är det risken att inte få in de 120 kronorna? Skulle inte tro det, har man lagt ut ungefär 10-15000 på en moped, ett par tusen på godkänt lås och hjälm, ytterligare några tusen på försäkringar och så 1400 för själva förarbeviset, då tror inte jag att man undlåter att betala 120 kronor till.

Risken med den långsamma hanteringen blir att ungdomar ger sig ut och kör ändå och därmed drabbas av en bot på 1200 kronor. Fast det kanske är tanken?

Andra bloggar om: , , , , intressant.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

1. Att proven skickas iväg för rättning har med utbildaren att göra, exempelvis hos Mopedskolan Norr, så rättas proven och man får veta direkt sitt resultat.

2. Att Vv skickar ut dessa inbetalningskort på 120 kronor i efterhand är nytt för i år och beror på att de har fått in massor med inbetalningar som inte går att identifiera, det är lite för svårt att komma ihåg att skriva sitt personnummer när man betalar in, därför skickar de ut en inbetalning med ocrnummer så slipper de detektivarbetet.

3. Men jag håller med om att det blir jobbigt att vänta, seriösa utbildare borde få "föranmäla" sina elever så att förarbeviset är klart vid avslutad kurs.

mvh Björn, kursledare Mopedskolan Norr, mopedskolan-norr.se

Anonym sa...

Knasigt att det ska vara en sådan procedur för att få sitt förarbevis... min dotter ska till trafikskolan nu i helgen på en tvådagars och hon är övertygad om att hon ska få ut och köra omedelbart om hon lyckas med allt i helgen... trist om hon ska behöva vänta en vecka till *suckar* vill inte ens förvarna henne om att det kan vara så då kommer hon väl tappa sugen helt! Sommaren närmar sig slutet... Hur går det för din dotter då? kör hon mycket? =)