19 april 2007

Alla är tydligen inte lika mycket värda...

I dagens City läser jag en insändare om gömda flyktingar och deras möjlighet till sjukvård i Sverige. Många är de flyktingar som inte vågar söka vård så länge de håller sig gömda, men ibland, vid livshotande situationer tvingas de till detta. Som lagen ser ut nu så kan dessa flyktingar bli återbetalningsskyldiga om de får ett uppehållstillstånd. Landstinget har lämnat ett förslag som går ut på att låta dessa flyktingar slippa, men då en privatperson har överklagat, har länsrätten sagt nej till detta. Vad är det för helt sinnessvag, empatibefriad, hjärtlös sate som kommer på att överklaga ett sådant förslag?

"För mig handlar det om en rättslig princip, man får inte ge understöd åt enskilda. Beslutet strider mot kommunallagen", säger han till City

Enskilda? Ja, allt understöd är väl till enskilda? Överlag får inte alla varken bidrag eller allmosor, några får betala. Men det underbara, tycker jag, är när vi i vårt fantastiska, rika land faktiskt använder våra tillgångar för att hjälpa andra i nöd.

Bengt Westerberg, ordförande i Röda korset, är precis som jag mäkta irriterad på överklagandet och hoppas på en snabb lagändring som innebär att även vuxna, gömda flyktingar får fri sjukvård.

"Det här visar att det behövs en ny lagstiftning för att de här grupperna ska få tillgång till sjukvård. Vi har ju infört fri sjukvård för gömda barn så det visar att det går. Nu måste vi utvidga det så att det gäller även vuxna", säger Bengt Westerberg, Röda Korset till City

Baksidan med ett land med åsiktsfrihet och demokrati är att man tillåter pellejönsar som denne anonyme man att faktiskt komma till tals.

Inga kommentarer: