31 oktober 2007

Språkresa med EF, någon?

Såg just SVT:s Uppdrag granskning om EF´s fylleresor. Personligen fattade jag beslutet att mina barn ALDRIG ska resa med EF. Någonsin.

Förmodligen är andra arrangörer inte mycket bättre. Men det värsta var nog attityden hos EF människorna när de försökte försvara sig. Eller, det gjorde de inte ens. De bara hänvisade till att ungdomarna troligen inte var mogna för denna typ av ansvar. Hallå, de är femton år!

Andra bloggar om: , , intressant.se

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt att du litar blint på Janne & Co. Personligen blir jag irriterad över att mina skattepengar finansierar den typen av skitjournalistik. Allt som visas i TV är inte sant....:)

Anonym sa...

Man ska inte lita blint på vad som sägs i TV men just i det här fallet håller jag fullständigt med om allt som programmet tog upp. Min son var i USA med EF förra året och det var till en början "Det värsta året i hans liv". Han hade ingen familj när han kom dit utan fick bo i en tillfällig där det inte fungerade. EF representanten var inte hans stöd i byte av familj utan tvärtom. Han fick 3 dagar på sig att själv hitta en familj, annars kunde han åka hem. Allt var hans fel enligt EF. Deras koll på vilka familjer barnen skickas till är minimal nästan obefintlig. Han fick ett bra slut på sin vistelse i USA och trivdes bra i den familj han själv hittat. När det gäller Malta så har många av hans kamrater varit där och det är precis så illa som framkom i reportaget.

Enannan sa...

Anonym 1: Som jag sa tidigare så tror jag inte att EF är bättre eller sämre än andra. Det jag störde mig på var deras (EF:s)attityd mot problemet med ungdomar som dricker.

Anonym 2: Jättetrist med din son. Det är hemskt att resan ska bli ett traumatiskt minne istället för en fantastísk upplevelse.

Anonym sa...

Om du tror att någon skall ta hand om ditt barn utan ersättning under 1 år i USA av helt oegoistiska skäl,så drömmer du.
Självklart att frireligösa sekter passar på att få gratis rekryter.
Riktigt otäckt var EF tjejens kommentar.

Enannan sa...

Anonym 3; Nopp, jag är klarvaken och har inga sådana osannolika förhoppningar. Jag skickar inte något av mina barn utomlands utan att själv kolla av boendeförhållandena.

Vera sa...

jag har lite svårt för uppdrag granskning. men visst, att skicka sitt barn med EF till andra sidan jordklotet utan att vet hur värdfamiljen är/miljö skulle jag aldrig göra. jag vet inte riktigt hur det funkar med just EF men kan man inte önska bort tex en frikyrkomiljö m.m??

Enannan sa...

Vera: Jo, man borde få lämna önskemål om sin värdfamilj. Tror dock inte att det funkar så. Det kan väl vara svårt att hitta en icke-frikyrklig familj i USA dessutom...

Anonym sa...

Ef är den bästa organistationen av de som finns att välja på. Visst finns det skräckhistorien, men procentuellt sett är de inget att tala om.

"Sveriges bästa granskande reportrar? Vilket skämt. Maléne Dahlin kontaktade mig och bad mig ställa upp och vara med i programmet och smutskasta EF. Jag tackade nej och förklarade att jag bara hade positiva saker att säga om EF och att om hon var intresserad av att ha med mig i programmet under de villkoren så ställde jag mer än gärna upp. Hon svarade att "den sidan av historien är inte intressant att ha med i vårat program". Är det ett bevis på en bra granskande reporter? Märker du inte själv hur otroligt vinklat det där avsnittet av UG var?

Janne Josefsson "konfronterar" EF's chef i programmet, och den delen av programmet var något av det mest pinsamma jag någonsin sett. Han praktiskt taget skäller ut EF's chef och ger henne inte ens en chans att förklara, och lyssnar inte heller på det hon säger.

"De visar också genom dokument att ungdomarna tvingas skriva på kontrakt om tystnadsplikt ifall de vill stanna kvar i USA."
Det EF's chef försökte förklara för Janne var att om en utbytesstudent som bor i ett mindre samhälle flyttas från en värdfamilj där han/hon inte trivts till en ny värdfamilj i samma område så bör studenten inte berätta i detalj vad som hänt i den gamla värdfamiljen, då detta kan skapa intriger och skitsnack i staden, vilket otroligt lätt händer. När detta händer blir situationen bara jobbigare för utbytesstudenten som därefter står i mitten av det hela. Självklart får man berätta vad som hänt i en värdfamilj man inte trivts i, men EF vill för studentens egen skull inte att historien ska delas med till personer som kan använda den på fel sätt. Jag vet flera fall där utbytesstudenter "snackat skit" om sin värdfamilj och sedan hamnat i obehagliga konfrontationssituationer. Jag själv tycker att det är en bra punkt i kontraktet då många ungdomar som åker på ett utbytesår inte förstår risken med detta förrän det är försent.

"Samtidigt ser man hur EF:s styrelse ljuger i programmet och sedan tar tillbaka sin lögn om att det skulle vara olagligt att krama tjejer äldre än 18 år i USA."
De påstod aldrig att det var olagligt. Precis som på språkresor har EF noll tolerans mot alkohol för utbytesstudenter i USA eftersom det i högsta grad är olagligt att dricka alkohol i USA om man är under 21. Som jag förstått det bröt Ludde mot detta och skulle då egentligen enligt EF's regler redan blivit hemskickad.

Samtidigt kommer amerikanska ungdomars sexuella debut senare i livet än i Sverige, då de räknas som barn i princip fram tills de att de fyllt 21. Därför kan jag förstå att hans värdfamilj kan ha blivit upprörda av att ha sett videon. Däremot tycker jag absolut att de har överdrivit och att de absolut var en olämplig värdfamilj. Det man dock måste inse när man åker på ett utbytesår och förlitar sin upplevelse helt på en annan familj är att det inte alltid funkar. Det är omöjligt att det klickar mellan värdfamilj och utbytesstudent i alla fall.

Det man måste försöka inse är att EF, STS, Explorica, Rotary etc etc. skickar iväg ungdomar på språkresor och utbytesår och allt vad de är när de är i en känslig ålder. 15-18 är åldrarna som gäller för ett utbytesår och 13-18 för språkresor. Det är sällan dessa ungdomar ens skulle klara sig någorlunda bra hemma med sina egna föräldrar. Att de sedan ska bo hos främmande människor i ett främmande land under ett års tid är en stor påfrestning för deras del, och de är ofta de inte kan hantera det. Det ligger mycket krav och förväntningar på en utbytesstudent - och i den åldern kan det faktiskt vara svårt att vara rationell. Det händer faktiskt oftare än vad man tror att en utbytesstudent förstorar problemen med sin värdfamilj bara för att de vill ha en orsak till att få åka hem tidigare utan att göra föräldrarna besvikna eller för att de helt enkelt bara tror att allt kommer att gå bättre om de bor i en annan familj - kanske en familj med ett större hus, eller en familj som bor i en större eller lite coolare stad. Eller kanske har utbytesstudenten bara svårt att förstå att det faktiskt finns kulturskillnader som man måste ta hänsyn till. Självklart är det även fel på värdfamiljerna och vissa organisationsrepresentanterna ibland också - men inte alls i lika många av fallen som ni tror.

Och detta med språkresorna. Seriöst föräldrar, om ni vet att era barn dricker hemma, tror ni att de tänker sluta dricka bara för att de är utomlands? Hur naivt är inte det? Ja, EF har noll tolerans mot alkohol. Jag känner själv tre stycken som blivit hemskickade för att de druckit alkohol. EF har stor koll på större delen av deras språkskolor. Sedan finns det alltid ledare på dessa språkresor som kanske vill vara lite snälla, eller i alla fall låtsas att de inte ser, men det är ingenting att dömma ut hela organisationen för. Föräldrar måste börja ta ansvar för sina egna barn. Vi vet allihopa att det alltid går att komma undan regler på något sätt, och det är detta som pågår på vissa språkresor - men med ALLA organisationer.

Förresten har UG blivit stämda av vissa av föräldrarna som deltog i programmet då de ansåg att UG vinklat deras berättelser fel.

Och sist men inte minst. Uppdrag Granskning rasar mot EF för att de "tillåter" att ungdomar dricker när de är på språkresa. Senare i programmet rasar de över att Ludde, som faktiskt druckit alkohol, nästan blivit hemskickad. Är inte det dubbelmoral i högsta grad?"

Anonym sa...

EF är ett misskött företag som lever på att lura till sig så många förväntansfulla ungdomar som möjligt. Var och en som slängt ut 50-60-tusen kronor i tron på att EF skall leva upp till sina löften om att finnas till hands bör ha all anledning att känna sig oroliga. EF tar alls inte hand om dig. På plats i det land du hamnar i erbjuds du en massa resor som kostar rätt mycket pengar. Man är så rädda att bli av med värdfamiljer att placera ungdomar i att man i praktiken aldrig väljer bort någon. Istället chansar man och försöker matcha ihop familjen med någon som håller käft. Vår dotter hamnade hos mormoner i Arizona. I den lilla byn fanns ytterligare två tjejer från Europa. Dessa två valde frivilligt att åka hem inom en månad då dom inte stod ut och då dom förvägrats byte av familj av EF. Vår dotter blev utslängd av sin familj då hon inte levde upp till mormonernas ideal. I sedvanlig EF-stil blir hon erbjuden 7500:- i återbetalning som "plåster på såren".
Året innan var det två flickor som åkte hem.
STOR VARNING FÖR EF!!!!!

Anonym sa...

Jag var på språkresa med EF förra sommaren och har både bra och dåliga erfarenheter. De får det att låta extremt bra i informationsbladen men så är inte riktigt fallet. Allt handlar om tur när man åker på språkresa och vilken familj man hamnar i. Vissa kompisar hamnade i mardrömsfamiljer som knappt gav dem mat och det tog lång tid innan en ny familj kunde erbjudas. Deras resa blev en negativ upplevelse p.g.a. familjen.

Jag hade turen att komma till en underbar familj som verkligen brydde sig om mig och de andra värdbarnen. Därför blev min resa bra, för att jag kände mig trygg.

Angående alkohol tycker jag inte att man kan skylla allt på EF. De som åker är oftast runt 16 och borde kunna stå till svars för sina egna handlingar. Man har alltid ett val. Jag valde att inte dricka under resan trots att jag dricker ibland hemma. Det är långt ifrån alla som dricker, vilket inte framgick i Uppdrag Granskning. I min grupp var det högst fyra av trettio.

Jag är glad att mina föräldrar valde att låta mig åka för jag urvecklades otroligt mycket under mina tre veckor. Flera gånger kände jag: "om jag klarar av det här, klarar jag av vad som helst" och fick bättre självförtroende, tack vare språkresan.

Emma sa...

Hej, den som la in det långa inlägget som las in anonymt den 15 november 2007 20:46 är anställd utav EF och har lagt in exakt samma inlägg på ett tiotal bloggar och eftersnack på upppdrag granskning etc som bara jag har sett..
inget att lita på.

Det var jag som var med i uppdrag granskning och jag vill tacka alla er som hjälper till att sprida ryktet om att varna folk att åka med ef. Jag vill inte hindra folk att få en bra upplevelse utomland utan det jag vill säga är att man måste kolla upp mer om organisationen först och kräva att få veta var man kommer hamna. Att skriva på ett kontrakt på EFs kontor på strandvägen trodde jag räckte men det var nog det största misstaget i mitt liv.
Det är inte värt att utsättas för ett sånt år jag hade.
/Emma Åkerman

Anonym sa...

Bara för att EF har sina problem innebär det inte att andra är bättre. Jag har jobbat på STS men slutade då jag fick veta att jag gjorde fel som hjälpte 15-åringar komma bort från familjer där det förekom missbruk och våld (i England)