25 april 2007

I´m not worthy!


Idag köpte jag skor, två par. Jag är inte riktigt säker på att min ekonomi eller mitt sundare jag var helt överens med resten av mig om detta. Besöket hos skoaffären gjorde jag för att eventuellt hitta ett par billiga skor. Jag hittade två par och kunde verkligen inte välja. Det mest korrekta hade varit att gå hem och fundera över natten och i lugn och ro fatta ett beslut om vilka skor som hade varit smartast att investera i. Nopp, jag tyckte att två par skor för under 600 pix var ett klipp och slog till på båda - utan betänkligheter. Just då. Väl hemma med högen av räkningar väl synlig kom det dåliga samvetet smygande. Men fina är de och så snart prislappen är bortskrapad så är de ju inte direkt nya längre.

Lata svenskar

Tydligen är vi inte så beroende av pengar som man kan tro, drygt hälften av alla svenskar som ska deklarera den 2 maj gör det utan att överhuvudtaget ändra någon uppgift. Detta skriver Metro idag, och det är framförallt de yngre som väljer den snabba vägen. Och så jag.

"Yngre personer var inte med om den tiden när alla skulle fylla i sina egna uppgifter och har kanske därför svårare att inse hur det fungerar. Därmed kan de gå miste om avdrag som de är berättigade till eller riskera att betala högre skatt om uppgifterna är fel", säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar till tidningen Metro.

Ja, jag är också en av dem. Jag orkar inte sitta och dubbelkolla varje liten uppgift och eftersom jag inte jämkar fast jag har feta huslån, så vet jag att det kommer klirr i kassan redan under sommaren. Vem orkar eller har tid att peta i detaljerna? Hittills har jag utgått från att skattemyndigheten har koll på allt. Men, jag funderar på att läsa på lite mer detta år. Det blir en skral sommar, sista CSN slanten dimper ner i juni och sedan är det slut. Varje liten hundralapp är intressant.

Så, alla tips mottages tacksamt, i år ska Anna bli en duktig deklarant och inte som alla andra lata svenskar.



Andra bloggar om: , ,

Irriterande blek kopia

Igår, när jag inväntade fotbollen, tittade jag med ett öga på barnprogrammen med min son. I Bobster var det en artist som kallade sig Juvelen. Jag höll på att tappa öronen av förskräckelse, det var någon liten sparv som hade plockat fram mammas gamla vinyler med Prince och låtit sig inspireras. Det var som en direkt ripoff av någon refräng från min 80-tals idol. Fast riktigt dåligt. Jag hoppas slippa höra mer av denna raspiga juvel.


Andra bloggar om: , , , intressant.se

24 april 2007

Derbyfest i TV-soffan

Igår laddade vi som bäst upp för kvällens rysare. AIK mot Hammarby i säsongens första Stockholmsderby. Dessvärre inte på plats på Råsundas norra läktare utan i TV-soffan hemma på Värmdö. Men feststämningen var på topp! Jag lyckades värva minimannen som fotbollskompis (mutad med löfte om Fanta trots att det bara var tisdag...). Trots mitt nya, grönare och nyttigare liv blev det pizza framför TVn.

Råsunda var fullsatt sånär som ett par hundra platser på Hammrbys läktare, inte så märkligt - vem vill sitta där? Stämningen på plats verkade vara på topp och alla sjöng så det överröstade kommentatorerna ända in i vårt vardagsrum. Minimannen hejade för fullt - på alla. Förnöjt berättade han att han hejar på Henke Larsson, Sverige, AIK och Djurgården...

Segeryran visste inga gränser när AIK efter knappt femton minuters spel tog ledningen. Matchen slutade 1-0 till AIK som snabbklättrade i tabellen. Allt är just nu toppen, det verkar bli en riktigt bra säsong.

Andra bloggar om: , ,

20 april 2007

Att sälja sig

Värt att notera är att det skapas ungefär 120 000 nya bloggar varje dag eller ungefär 1,4 nya bloggar i sekunden. Helt fantastiskt tycker jag. Inte helt otippat sker den största ökningen i Japan, prylnördarnas hemland. Detta berättar dagens föreläsare Tom Andersson, till vardags forskare om bloggar på Stockholms Universitet, för oss fascinerade PR studenter. I vår klass är vi bara ett fåtal som redan är aktiva i bloggsfären, men det blir det snart ändring på. Dagens uppgift är att alla i klassen ska skapa sig en blogg och sedan ska Tom lära oss hur vi kan marknadsföra oss själva - sälja oss - allt för att skapa uppmärksamhet i dagens massiva informationsutbud.

Snart kommer cyberspace att vimla av PR studenter från Berghs.

Andra bloggar om: , , , , , , intressant.se

19 april 2007

Alla är tydligen inte lika mycket värda...

I dagens City läser jag en insändare om gömda flyktingar och deras möjlighet till sjukvård i Sverige. Många är de flyktingar som inte vågar söka vård så länge de håller sig gömda, men ibland, vid livshotande situationer tvingas de till detta. Som lagen ser ut nu så kan dessa flyktingar bli återbetalningsskyldiga om de får ett uppehållstillstånd. Landstinget har lämnat ett förslag som går ut på att låta dessa flyktingar slippa, men då en privatperson har överklagat, har länsrätten sagt nej till detta. Vad är det för helt sinnessvag, empatibefriad, hjärtlös sate som kommer på att överklaga ett sådant förslag?

"För mig handlar det om en rättslig princip, man får inte ge understöd åt enskilda. Beslutet strider mot kommunallagen", säger han till City

Enskilda? Ja, allt understöd är väl till enskilda? Överlag får inte alla varken bidrag eller allmosor, några får betala. Men det underbara, tycker jag, är när vi i vårt fantastiska, rika land faktiskt använder våra tillgångar för att hjälpa andra i nöd.

Bengt Westerberg, ordförande i Röda korset, är precis som jag mäkta irriterad på överklagandet och hoppas på en snabb lagändring som innebär att även vuxna, gömda flyktingar får fri sjukvård.

"Det här visar att det behövs en ny lagstiftning för att de här grupperna ska få tillgång till sjukvård. Vi har ju infört fri sjukvård för gömda barn så det visar att det går. Nu måste vi utvidga det så att det gäller även vuxna", säger Bengt Westerberg, Röda Korset till City

Baksidan med ett land med åsiktsfrihet och demokrati är att man tillåter pellejönsar som denne anonyme man att faktiskt komma till tals.

Kändisspotting

Idag var jag på hotell Anglais och åt brunch med några glada människor från skolan. Det var Veckans Affärer som bjöd på detta och intervjuade guldäggsmänniskor och andra storheter från reklamvärlden. Vi satt en bit bort dessvärre och hörde inte så mycket, men avnjöt en fantastisk buffé och hade väldigt trevligt. Jag hade en tallrik bestående av några melonskivor, groddar och paprikaringar. Jag är så sjukt nöjd med diciplinen!

Mitt bland allt detta dyker Sveriges kanske vassaste kändis upp, Kjell Bergqvist. I egen hög person strök han förbi mindre än en meter ifrån mig. Sannolikt fanns det många fler kända ansikten, men jag är inte så bra på kändisspotting. Jag är glad i alla fall att min sambo inte var med, då hade han sannolikt lämnat mig. Kjell är hans största idol, näst efter Jan Guillou.

Trist bara att jag inte hade sinnesnärvaro att hala fram mobilen och ta ett kort.

18 april 2007

Dag tre i mitt nya liv

Jag sa ju att jag skulle göra det, börja mitt nya. lätta och grönare liv. Bort med rött kött, fett och sanbba kolhydrater. För att verkligen kickstarta går jag nu på en ren protein/linfrö/omega diet. Toppen! OCH viktigast av allt, jag vägde inte in mig inför kuren, ska inte låta vågen styra - utan hur jag mår. Så sjukt moget att man nästan smäller av. Till lunch har det blivit en burk berlottibönor, riven morot eller en burk tonfisk i vatten. Jag är en diciplinerad och duktig människa. Idag kom eldprovet, min sambo bjöd på hemgjord pizza och jag dukade upp en tallrik tonfisk och paprika.
Imorgon kommer test två, ska på brunch på hotell Anglais med några från skolan - det är bjudbrunch - och jag ska bara äta gröna saker.

Mitt första avbrott blir på lördag, så ska det kalasas med familjen. Looking forward!

Tre minuter bara Anna

Uppgiften till nästa lektion med Elisabeth Eriksson i presentationsteknik handlar om etos och åter etos. I tre minuter ska jag bara prata om bara mig. Tre minuter - det är superlänge. Vad ska jag säga, det bör ju vara någonting trevligt och positivt. Målgruppen är vem som helst, det vill säga denna lilla kortis ska man kunna dra såväl vid en middagstillställning som vid arbetsintervju. Det blir till att gräva djupt och använda min fantasi. Det bör ju även vara intressant och oväntat, inte bara en samling superlativ som i lagom takt levereras för att fylla ut tiden. Kanske ska jag hitta någon lagom dålig egenskap som kan uppfattas lite tvetydigt och med lite vilja till och med som positivt. Fy, Jantelagen kommer smygande, jag är väl inte bättre än någon annan? Vad gör mig till en intressant och spännande filur?

"Jo, det är jag som är Anna, före detta ekonom, snart arbetslös student. Jag är snäll och rar och ganska envis, är en usel förlorare och spelar därför ytterst sällan sällskapsspel. Jag bor där gatlyktorna upphört och tystnaden är total. Jag gillar att titta på Lost på onsdagar och så shoppar jag mer än jag borde på internet."

Jaha, hur lång tid är det kvar?

12 april 2007

Vad é dé för en dag...

Jo dé é Annas föllseda, hurra, hurra, hurra!

Idag har jag blivit firad med frukost på sängen och vacker sång och dessutom - viktigt - hade jag inga lektioner på förmiddagen så jag kunde slappa runt hemma och bli riktigt ompysslad.

Borde man kanske inte vara så barnsligt förtjust i sin egen födelsedag när man har uppnått en ålder av - halvvägs till sjuttio (som en snäll kompis var tvungen att påminna mig om)? Kanske borde dagen bara tonas ner och glömmas bort. Men, det funkar inte, jag älskar att fylla år. Redan igår kväll började jag fundera på att det snart är över och ett helt år kvar till nästa gång. Sjukt kanske? Den här födelsedagen får jag dock anledning att njuta av nästan en hel månad. En present var en heldag med behandling på Hasseludden - helt själv! Sen, på kvällen kommer min älskade, fantastiska sambo dit och äter japansk middag med mig. Dessutom väntar en lyxig övernatting och sovmorgon. Detta underbara arrangemang går av stapeln om några veckor, så jag kan sukta mig själv riktigt ordentligt inför det.

Men, jag behöver inte vänta så länge för att fira, jag ska snart hem och bli bjuden på middag av min familj. Åh, vad det är fantastiskt att fylla år!

Bästa tjejligan i världen

City har inför damallsvenskan intervjuat Djurgårdens nytillskott, Ariane Hingst (japp, så heter hon). Hon är en av världens bästa fobollsspelare och har guldbucklor från både VM och EM i bagaget. Nu ska hon hjälpa Djurgården peta ner Umeå från tronen och kamma hem guldet själva. Det blir ingen lätt match, bland annat eftersom en annan av damvärstingarna - brasilianskan Marta - spelar för Umeå. Vad är det som lockar världsstjärnorna till vårt kalla land?

"Jag var sugen på att spela i Sverige när jag avslutat mina studier, och då var Djurgården förstås förstavalet. Varför just Sverige och damallsvenskan?– För att det är en bra liga med bra fotboll. Det har alltid varit tuffa matcher mot svenska landslaget , och mot Djurgården. Och så gillar jag Sverige och Stockholm", säger Ariane till Citys Anders Göransson.

Många säger, enligt artikeln i City, att Sveriges damliga är en av världens bästa och det är väl ett toppenbetyg för hur fotbollen har utvecklats här hemma. De visar till och med på TV4 sporten, inte bara sammandrag av herrarnas, utan numera även damernas matcher! Toppen alltså, men fortfarande är det långt kvar till herrarnas status. Premiärderbyt mellan hemmalaget AIK och Djurgården drog 1 300 åskådare och spelades på Skytteholms IP (att jämföra med herrarnas debut mot Kalmar på Råsunda, 26 000 åskådare). Dock - publikrekord för AIKs damer som dessutom gör debut i allsvenskan.

You Go Girls!

11 april 2007

Målgruppsanpassad produkt

Jag skrev tidigare om att jag inte ska arbeta med fokusgrupper eftersom jag kom till insikt att jag verkligen inte är någon vidare intervjuledare. Jag snappade dock upp ett och annat på den kursen, inte minst hur viktigt det är att lokalisera och bjuda in rätt människor till intervjuerna. Målet är att ta reda på hur målgruppen känner, tycker, tänker och agerar.

Vägverket träffar helt rätt i sin senaste "marknadsundersökning". Man låter Skansens älgar och renar prova det nya, lätt sockrade, vägsaltet för att ta reda på om det är mumsigare än det man använder idag. "Sockret gör att blandningen fungerar vid lägre temperaturer - och att man kan minska mängden salt." Jättebra alltså, så länge det inte smakar för smaskigt för skogens konung.
"Vi vill testa hur djur förhåller sig till den här produkten för vi vill inte få en massa vilt som kommer upp på vägarna", säger teknikchef Göran Gabrielsson, Vägverkets projektansvarige till City idag.

Fantastiskt Vägverket, det roligaste jag läst i en morgontidning på länge. Undrar hur älgarna ersattes för sin medverkan. Kaffe och en macka? 200 spänn och en kvarlämnad hög med sockrat salt?

10 april 2007

Så var allsvenskan igång

Nu har vi nationella fotbollsfantaster vaknat till liv. Tyvärr var jag inte på plats på Råsunda när AIK spelade sin första match för säsongen. Trist, eftersom en publik på över 26 000 intog stadion. Tur kanske i alla fall eftersom mitt lag förlorade mot Kalmar och därmed efter en knapp omgång nu befinner sig någonstans på botten av tabellen. Nåväl, Djurgården ligger i alla fall ännu längre ner - alltid en tröst.
Den 24 april spelas det första Stockholmsderbyt mellan AIK-Hammarby. Om skolarbetet tillåter ska jag försöka gå. Jag hoppas starkt på min son som sällskap, han är snart fem år och faktiskt intresserad av fotboll till min stora glädje. Resten av min familj är hopplöst ointresserade och trots några tappra försök så kan de inte känna tjusningen och den fantastiska stämningen på norra läktaren. Inte ens under ett derby på ett fullsatt Råsunda.


5 april 2007

Fegt DN!

DN och Citypaketet har backat när det gäller att publicera vinnarbidraget från 48h. Pinsamt och urfegt, särskilt med tanke på att de var med att utse vinnaren. På något vis ska vinnarbidraget publiceras men det är ännu oklart hur. Vad? Ska man "putsa" till annonsen så att den blir mer rumsren? Jag hoppas att de tänker om och publicerar precis enligt ursprungsplanen.

Kanske är det en PR-kupp, en bra sådan i så fall. Det är bara att gratulera, en väldigt kontroversiell annons, jättebra copy och sedan lyckas de få denna "påannonsering" inför publiceringen i några av Sveriges främsta dagstidningar. Grattis än en gång vinnarbidraget!

Läs mer på resumés hemsida:
http://www.resume.se/nyheter/2007/04/05/dn-vill-inte-publicera-vin/index.xml

Världens bästa mamma

Det händer inte ofta, men när det kommer är det som balsam för ett utarbetat mamma-hjärta. Beröm, att någon gång ibland få höra att det jag säger verkligen betyder någonting. Detta hände idag. Min tonåring har haft ett bekymmer, stort som en ocean för en tonåring. Bara det att hon faktiskt pratar med mig om det och ber om råd och synpunkter ger mig nästintill hjärtstillestånd. För det mesta hamnar jag väldigt långt ner på värt-att-lyssna-på personer, men när det verkligen gäller så funkar det. Kanske är det min attityd, att jag tar hennes problem på allvar och bemöter henne som en jämlik med de råd jag ger.

För det mesta känns det som ett evigt tjatande och gnatande, det är inte på något sätt kommunikation, eftersom kommunikation sker på mottagarens villkor. Oftast finns det ingen mottagare. Detta är inte specifikt för tonåringen, min fyraåring är oftast inte heller mottaglig när jag vill prata.

Jag kan stå ut med tjatet, tystnaden och stängda dörrar nittiofem procent av tiden bara dessa tillfällen av närhet och kontakt kommer lite då och då. Det är dessa gånger som räknas, det är då jag är världens bästa mamma.

3 april 2007

Ramlösa+Vichy Nouveau=?

Ramlösa firar 300 år och detta firar Carlsberg med att sänka varumärket. Detta sker genom att slå samman den gamla klassikern med Vichy Nouveau. På Carlsbergs hemsida skriver de att detta sker efter nogranna utvärderingar. Jag tror inte de har haft någon varumärkeskunnig involverad i den undersökningen. Konsumenter är känsliga varelser och gillar inte alltid förändringar. I det här fallet tror jag att Carlsberg gör bort sig fullkomligt.
Vichy Nouveau ska bli ett sub-brand under Ramlösa där smaker behålls men görs med vatten från Ramlösas källvatten. So far so good, men märkningen då? Jag tror att kunderna kommer att känna en stor förvirring vid hyllan i affären. Är det Ramlösa eller Vichy? Etiketten gör en inte klokare, varför inte göra skillnad på dryckerna även fortsättningsvis. Måste det verkligen stå både Ramlösa och Vichy Nouveau på flaskorna?
Jag är skeptiskt till detta, kanske ska gå över till Loka.

1 april 2007

April, april...

Jag har inte blivit lurad idag, inte heller har jag lurat någon annan. Känns lite förlegat det där med aprilskämt. Folk verkar inte uppskatta det längre. Eller, har man kanske inte gjort det någonsin? Mina minnen från barndomen kanske spelar mig små spratt.
Eller kan det vara så att man förr i tiden hade mer tid att fundera igenom och idéa fram det perfekta skämtet? Det är nog så enkelt att de flesta har ett så fullspäckat schema idag att små skojigheter och luringar inte hinns med att planeras. De senaste årens skämt i DN har varit så uppenbara och tillkrystade att de inte ens borde få kallas aprilskämt. Varför slutar inte dagstidningarna att publicera första aprilskämt om de inte har kreativitet och finurlighet att göra det bra?

Nej, jag säger bara avskaffa första aprilskämt helt och hållet och inför istället fler luringar i vardagen. Det är bra för kreativiteten och så håller man sig lite alert.