1 juni 2007

Bakåtsträvande svenskar

Läste idag i Metro att var fjärde svensk kan tänka sig att rösta på ett främlingsfientligt parti. Jag tycker att det är pinsamt för Sverige och dessutom högst olustigt. José Alberto Diaz, forskningsledare på Integrationsverket, skyller på hur media uppmärksammar Sverigedemokraterna;

"Sannolikt har den senaste mediedebatten om Sverigedemokraterna gjort det mer accepterat att ge uttryck för denna typ av partipreferenser"

Det är årets Integrationsbarometer som visar dessa tendenser, ungefär 2 400 människor har deltagit i undersökningen. Vidare har antalet människor som anser att infödda svenskar bör komma före invandrare när det gäller jobb, bostäder och bidrag, ökat från 12 till 14 procent.

Det som är väldigt intressant, och som vittnar om vad det är för puckon som har denna inställning är en omfattande undersökning som SIFO gör om människors attyder och värderingar. Idag hade vi vår allra sista föreläsning på skolan och helt passande var Peter Callius från SIFO där. En mycket intressant föreläsning och en väldigt rolig människa. Peter visade oss hur man kan använda deras undersökningar för att ta reda på hur folk lever, tycker och tänker och även vilka politiska åsikter de har. Och det är nu det intressanta kommer...

Sverigedemokrater är i större utsträckning än icke-sverigedemokrater;
- arbetslösa
- långtidssjukskrivna
- bidragstagare
- negativa till nya idéer
- negativa till EMU
- inte villiga att betala lite extra för en miljövänlig produkt
- inte villiga att betala lite extra för en etiskt framställd produkt
- bosatta utanför storstäder

Ja, detta är bara en bråkdel av de intressanta fakta man kunde plocka fram för att få en bild av hur sverigedemokraten "ser ut". Det vill säga totalpuckon!

Andra bloggar om: , , , intressant.se

Inga kommentarer: